Björn Sandström
"Den bästa kameran är den som du bär med dig"

Kalmar Läns Tidning

Ölandsbladet 20200804

Ölandsbladet 20190625 

Barometern 20190208

Ölandsbladet 20190122 

Ölandsbladet 20181222

Ölandsbladet 20181123

Ölandsbladet 20180821


Artikel i Barometern 20180216


De lever med kameran i handen
Fyra personer som bor i samma by. Fyra personer som delar samma intresse. Fyra personer som tar bilder varje dag. Tillsammans bildar de Mittlandsfotograferna i Algutsrum.Foto: Maria Alåsen
Hans Larsson och Björn Sandström är hälften av Mittlandsfotograferna. Andra hälften är Helene Jermer och Roland Gottfridsson.

En sen kväll i februari och det lyser i fönstren på biblioteket. Flera personer rör sig fram och tillbaka därinne. De tar ned foton från väggarna och packar omsorgsfullt in dem i tidningspapper.

Mittlandsfotografernas utställning är över och bilderna tas ned för att lämna plats åt någon annan utställning.

– Det känns lite tråkigt och tomt när man tar ned sina bilder igen, säger Björn Sandström.

Han var åtta år när han fick sin första kamera.

– Jag fick den av min pappa och viljan att fotografera har suttit i sedan dess.

Han har jobbat statligt, ett skrivbordsjobb och nu är han pensionär.

– Jag drömde aldrig om att bli fotograf. Det är först nu som jag verkligen kan lägga tid på min hobby. Varje dag fotograferar jag.

Han får medhåll av Hans Larsson och Roland Gottfridsson. Ingen av dem drömde om att bli fotograf men nu går inte en enda dag förbi utan att de tar bilder.

– Det är viljan att fånga en händelse, något vackert man ser och oftast är det naturen. Man kan säga att man målar med ljuset, säger Roland Gottfridsson.Hans Larsson har alltid kameran med sig när han är ute och går. Med en ny skrivare kan han skriva ut sina egna bilder.

Hans Larsson har köpt en avancerad fotoskrivare och börjat intressera sig för processen med att se sina bilder i tryck, snabbt.

– Vi bor så nära varandra och delar samma intresse. Alla bor i Algutsrum och det finns fler fotografer där, säger Hans Larsson.

De vet inte varför de är så många som har stort intresse för fotografi i Algutsrum.

– Ofta när man är ute i naturen möter man någon med kameran i handen. Det är nog likadant över hela Öland. Ljuset på Öland är speciellt, säger Björn Sandström.

Hans Larsson säger att Helene Jermer som är den fjärde personen i Mittlandsfotograferna, också bor i samma by.

– Vi bildade Mittlandsfotograferna för att stötta varandra, inspirera och utvecklas tillsammans, säger Hans Larsson.

De har sett utvecklingen genom sin hobbyverksamhet. De har doften av framkallningsvätska ingraverat i minnet.

– Nu går det så snabbt egentligen. Förr fick man tänka noga innan man tog en bild. Nu när det är digitalt tar man lätt 400 bilder och väljer ut en sedan, säger Roland Gottfridsson.

Deras bakgrund skiljer sig mycket åt och deras livsöden också. Någon har arbetat inom industrin och någon på kontor.Björn Sandström har sina bilder på canvas. Den bästa bilden har han inte tagit än. Varje dag ser han ett motiv, en vinkel och ett ljus som kan bli en bra bild.

– Men vi har samma längtan och samma intresse av att ta en bild som berättar. Den bästa bilden har man inte tagit än, säger Björn Sandström.Att ställa ut och visa upp bilderna betyder mycket för dem.

– Det är en stor del av intresset. Vi är aktiva i sociala medier också. Instagram är bäst för där är det mycket kring bilderna och man kan följa diskussioner om fotografi, säger Hans Larsson.

Varsamt packar de ned sina bilder, sin utställning och åker ifrån biblioteket. De lämnar ett tomrum på väggarna men inget svar på varför det finns så många fotografer i Algutsrum.